Raskaudenaikaisesta ahdistuksesta

11.09.2022

Osallistuin 2.9.22 Suomen Perinataalimielenterveys ry:n järjestämään koulutukseen 
"Synnytyspelon merkitys ja hoito äitiyspoliklinikan ulkopuolella".
Koulutuksessa käsiteltiin erityisesti raskausspesifiä (vain raskausaikana ilmenevää) ahdistusta sekä synnytyspelkoa ja näiden vaikutuksia odottavaan äitiin ja kohtuvauvaan. Raskausspesifi ahdistuneisuus on salakavalaa, kortisolitasoja nostattavaa ahdistusta, joka harvemmin neuvolassa huomataan. Raskausspesifi ahdistuneisuus ilmenee usein huolena kolmen teeman ympärillä:


- synnytyspelkona

- pelkona, että syntyvä lapsi ei ole terve

- omaan ulkomuotoon liittyvinä murheina

Miksi raskauden aikaiseen ahdistukseen on tärkeä hakea apua?


Raskausspesifi ahdistus on tärkeä havaita ja hoitaa ajoissa. Ahdistuneena äidin kortisolitasot kasvavat, mikä vaikeuttaa 11 beta hsd-2 entsyyminen toimintaa. Tämä entsyymi estää kortisolin siirtymistä äidin verenkierrosta kohtuvauvan verenkiertoon. Saman entsyymin toiminto häiriintyy lakritsin syömisestä odotusaikana, joten lakujen ystävät, malttakaa ja hillitkää himonne siihen asti, että vauva on syntynyt! <3

No mitä merkitystä sillä nyt sitten on, kuinka paljon lapsen verenkierrossa on kortisolia? Itse asiassa paljonkin, ainakin niiden tutkimusten mukaan, joihin koulutuksessa ja Duodecimin lähteissä viitattiin. 


Liiallinen kortisoli vaikuttaa kohtuvauvan amygdalaan eli mantelitumakkeeseen. Ja koska minä en tarkkaan muistanut, vaan googlasin, mikä mantelitumakkeen virka olikaan, tässä myös teille lyhyesti tietoa: amydgalan pääasialliset toiminnot ovat tunnereaktiot (mm. ahdistus), muistaminen ja ulkoisen ja sisäisen maailman prosessointi.

Tutkimuksissa on havaittu, että lapsen suurentunut mantelitumake on yhdistetty lasten ahdistuneisuushäiriöihin. Lisäksi tutkimukset osoittavat, että raskauden aikainen stressi on yhdistetty lapsen toistuviin hengitystieinfektioihin ja 6kk ikäisen vauvan ruoka-aineallergioihin. Vauvan varhainen stressi on yksi keskeisimmistä myöhempien sairauksien riskitekijöistä ja myös lapsen negatiiviseen temperamenttiin, mikä saattaa vaikeuttaa kiintymyssuhteen syntymiseen.

Tarkoitukseni ei ole lisätä odottavien äitien ahdistusta kertomalla näistä asioista, vaan lohduttaa, että et ole yksin ahdistuksesi kanssa ja siihen on mahdollista saada apua! Tarkoitus ei ole poistaa pelkoa taianomaisesti, vaan vahvistaa voimavaroja ja siten pitää pelko kurissa. 

Hae apua ajoissa neuvolasta omalta terveydenhoitajalta tai lääkäriltä. Neuvoloissa on tarjolla psykologin palveluita ilmaiseksi, ja niihin pitäisi päästä muutaman viikon sisällä.
Mikäli kaipaat nopeasti keskusteluapua, vaikka odotusajalle ennen psykologin juttusille menoa, niin olen sinua varten. Jo yhden kerran tapaaminen ja asiasta keskusteleminen voi helpottaa ahdistusta paljon.


Nojataan yhdessä tuuleen
Susanne

Lähteet:

Karlsson H., 2022. Raskausspesifi ahdistuneisuus. Verkkoluento 2.9.22

Duodecim 2022 Mantelitumake https://www.duodecimlehti.fi/duo80504

Duodecim 2022 Raskausajan psyykkinen oireilu ja lapsen kehitys https://www.duodecimlehti.fi/duo98783